Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
10 забавни факта за зъбите, които ще ви накарат да се усмихнете

Ако имате нужда от дневна доза любопитна информация, предлагаме Ви този списък с 10 интересни факта за зъбите:
1. Въпреки че в днешно време приемаме четките за зъби за даденост, те не винаги са били част от нашето ежедневие. В миналото хората са използвали пръстите си или листа, за да почистват зъбите си, като са извършвали кръгообразни движения.

1. Въпреки че в днешно време приемаме четките за зъби за даденост, те не винаги са били част от нашето ежедневие. В миналото хората са използвали пръстите си или листа, за да почистват зъбите си, като са извършвали кръгообразни движения.

2.
Въпреки че модерното зъболечение кара пациентите да се чувстват комфортно на зъболекарския стол, някои хора все още се безпокоят и дори се страхуват, когато посещават своите зъболекари. Тези, които се чувстват  така трябва да се радват, че не са живели в Дневна Гърция. Не само че там не е имало никакви възможности за облекчаване на болката, но и клещите били най-популярният инструмент за вадене на зъби – това със сигурност е нещо, за което да се чувствате разтревожени!

3. Тъй като изкуствените зъби не били много популярни през 19 век, Англичаните ядели в къщи преди да излязат на официални вечери, за избегнат неудобното положение протезите им да изпаднат.

4. Тридесет и двата зъба, които имат хората могат да изглеждат много, но някои видове делфини имат до 250 зъба в устите си.

5. Как ви звучи уста, пълна с меден тютюн, лимонов сок, пепел, тебешир или въглен? Въпреки че отговорът ви най-вероятно ще е „ужасно“, ако сте се родили един век по-рано, преди изобретяването на пастата за зъби, това са видовете вещества, които сте щели да използвате, за да почиствате зъбите си.

6.Знаете ли от колко време съществува ортодонтичните приспособления? Всъщност първите доказателства за шини за деца и възрастни датират още от времето на мумиите. Това което е наистина изумително е, че тези устни приспособления не са били правени от метал. Вместо това, те били изработени от корда, вид естествено влакно.

7. Всяка година на 20 Септември китайците празнуват „Деня за обичане на зъбите“.

8. В Средновековието германците използвали магаретата не само за пренасяне на стоки. Те също така вярвали, че ако целунат магаре,  ще се отърват от мъчещ ги зъбобол.

9. Целуването на магаре не е единствения метод за борба със зъбобола, който изглежда смахнат. Още преди германците и техния удивителен подход, китайците увивали болящите ги зъби. Това на пръв поглед може да изглежда разумно и рационално, но обвивката не била направена от специален материал, който да помогне на болката. Вместо това, тя представлявала парче пергамент с надпис на него. Този поход се основавал на вярването, че ако пергаментът бил изписан с молитви, те ще бъдат удовлетворени и болката ще изчезне.

10. Една от причините мишките  да гризат всичко е, че техните зъби никога не спират да растат. Ако не ги изпилват постоянно, те могат да израстат по-дълги от телата им.

След като прочетохте всички тези факти, помислете колко далеч е стигнала модерната дентална медицина. Благодарение на изобретения като импланти за зъби и шини, вида на вашите зъби може да бъде перфектен, без това да пречи и нарушава нормалното ви ежедневие.

Dr. Adam Schulhof
http://www.theschulhofcenter.com/10-fun-teeth-facts-that-will-make-you-smile/

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?