Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
За какво говорят зъбите
Формата, състоянието, видът и броят на зъбите у човека отразяват качеството на храната, която той е употребявал по време на растежа си.
Броят на зъбите. Обикновено възрастният човек има 32 зъба. Обаче пълният набор може и да не се получи, ако не се спазват принципите на балансираното хранене. Ако в храната не е имало достатъчно житни растения, последните кътници - “мъдреците”, могат или да не израстнат, или да израстнат слаби, анормални и да причиняват болка.


Посоката на растеж. Предните зъби, растящи навън, отразяват излишък от храна ИН /плодове, зеленчуци и сокове от тях/ в периода на растежа на зъбите. Зъбите, растящи навътре, показват, че са употребявани ЯН храни /животински белтъчини и мазнини, печени продукти и солена, прекомерно обработена храна/. Ако зъбите растат право и са с нормална захапка, хранителният режим е бил оптимален и балансиран.

Хаотичен растеж. Когато зъбите растат напосоки - някои навън, други навътре, това означава, че и храненето по време на растежа им е било хаотично, нерегулярно. Това води до физическа и психическа дисхармония. Хората с тези зъби често са неуравновесени и са склонни да променят своите намерения и позиции.

Разредени зъби. Хората с голям луфт между зъбите често са разсеяни в мисленето си. Луфтът между предните зъби по традиция се нарича “знак на разделението” или “знак за напускане на родителския дом в ранна възраст”. Освен това се говори, че такъв човек е неспособен да бъде с родителите си в момента на тяхната кончина.

Развалени зъби. Развалянето на корените на зъбите и изпадането на зъбите са предизвикани от дисбаланса в храненето. Често главната причина за това е прекомерната употреба на бяла захар и на бялобрашнени продукти. Те, попадайки в кръвта, “изгарят” минералите, включително и калция, а така също някои от витамините. Затова миенето на зъбите с четка и паста за зъби не е достатъчно да предотврати развалянето /кариеса/ на зъбите. Нужно е най-вече да се избягват бялобрашнени храни и рафинирана захар. Развалянето им обикновено /но не и задължително/ става симетрично: ляво-дясно, горе-долу.
Трябва още да се знае, че на 32-та зъба съответстват 32-та прешлена на гръбначния стълб и следователно на всички главни органи и жлези.

Така например големите кътници са свързани с долната част на храносмилателния тракт, особено на долната част на червата, дебелото черво, половите органи и жлези. Малките кътници - на горната част на червата и отделителната система. Кучешките зъби - на черния дроб, жлъчката, далака, задстомашната жлеза и стомаха. Горните и долните предни зъби - на органите и системите на кръвообращението и дишането.ю

Зъбите, които се трошат, показват, че в храната преобладават сухи продукти от брашно и много сол, особено в съчетание със сладки и млечни ястия.

Микио КУШИ  www.dar-center.com
 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?