Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Наднорменото тегло е свързано с пародонтита

Изследователи от Отдела за наука, технологичен трансфер и икономическо развитие на Университета в Бъфало, САЩ, са открили, че наднорменото тегло е съществен показател за развитието на пародонтит, независимо от възрастта, пола, расата, етноса и тютюнопушенето. Нещо повече, анализът на националната извадка показва, че тази взаимовръзка се обуславя от инсулиновата резистентност. Установено е, че тежестта на загуба на аташман се увеличава пропорционално с увеличаване на инсулиновата резистентност.
Също и броят на екстрахираните зъби се увеличава съществено при увеличаване на нивото на инсулинова резистентност.Хора от най-високата категория на инсулинова резистентност губят 1.1 зъби повече в сравнение с хората от най-ни-ската категория.
“Хората с по-висок индекс на телесната маса отделят цитокини (хормоноподобни проетини), които водят до системно възпаление и инсулинова резистентност”, казва Робърт Дж. Генко, заместник ректор на Университета в Бъфало. „Ние предполагаме, че при тях е налице и хронична симулация и секреция на провъзпалителни цитокини, свързани с пародонталната инфекция, които допринасят за инсулинова резистентност и така увеличават риска от диабет.” Генко и неговият изследователски екип доказаха, че сред диабетиците с пародонтит има по-голяма смъртност вследствие нa усложнения на диабета, като сърдечно-съдови заболявания и бъбречни усложнения, отколкото при диабетици без пародонтит.

Dental Tribune International
Даниъл Цимерман
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?