Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Пожълтяване на зъбите

Пожълтяването на зъбите е свързано с нарушения на външната им обвивка - емайла.  През микропукнатините в него навлизат вещества, които оцветяват трайно подлежащото вещество, т.нар. дентин. То е по-меко и по-лесно встъпва в реакция с проникналите през емайла молекули. Този процес води до промяната в цвета му. Ето някои от причините за появата му

Тютюн

Цигареният дим е богат на свръхактивни вещества - супероксиданти, никотин, катран и други, които могат бързо и лесно да встъпват в химически реакции с всякакви тъкани, с които влизат в контакт. Пожълтяването на зъбите е пропорционално на продължителността на пушенето. Колкото по-рано сеоткажете, толкова по-голяма е вероятността да успеете да премахнете жълтеникавия цвят от зъбите си.

Кафе и други напитки

Кафето, черният чай и виното са едни от най-големите виновници за пожълтяването и потъмняването на зъбите. Тук отново основно значение има продължителността. Подобно е влиянието и на някои храни, които съдържат оцветители.

Ледено или горещо

Всякакви състояния, които нарушават външната цялост на зъбите, могат да провокират пожълтяването им. На първо място са микропукнатините в емайла, които се получават от студено и топло. Резките колебания в температурата, които причиняваме на зъбите си всекидневно, като например прием на горещо ядене със студена напитка, водят до увеличаване на тези цепнатини. През тях се процеждат оцветяващите вещества.

Заболявания на зъбите

По подобен начин се образуват и кариесите. При тях нарушенията на емайла са по-значителни. През образуваните пори навлизат бактерии, които могат да обезцветят дентина, както и да достигнат до най-вътрешната част на зъба, неговата пулпа и корен. Когато единичен зъб пожълтее, а околните запазват белотата си, вероятно става въпрос за протекъл възпалителен процес. В някои случаи този зъб дори може да се окаже с умъртвен нерв. За да се избегнат подобни проблеми, са необходими редовни прегледи при стоматолог.

Лоша хигиена

Зъбите задължително трябва да се мият сутрин и вечер. Днес има множество способи за почистването им. Лошата хигиена създава условие за развитие на микроорганизми, които причиняват заболявания на зъбите.

Гени

Някои хора се радват на изключително бели и здрави зъби. Други - точно обратното, дори и без да са изложени на рискови фактори. Това може да се обясни с наследствеността. Лошите зъби по рождение и по наследство не са присъда. Просто налагат по-сериозни грижи. По същия начин не можем да разчитаме изцяло на добрата си генетична предразположеност и да изоставим хигиената.

Твърда вода

Емайлът и дентинът всъщност са изградени от соли. Питейната вода има разнообразен състав. Понякога е прекалено мека, друг път - много твърда. И в двете си крайности тя е вредна за зъбите.Може да доведе до изтъняване на повърхностния слой, което да предизвика по-бързо пожълтяване. Уместно еу преди да се ползват минерални водиу да се направи консултация относно тяхното влияние върху зъбите.

Лекарствени ефекти

Някои медикаменти, например антибиотици, могат да предизвикат пожълтяване на зъбите. Винаги трябва да се осведомяваме за страничните ефекти особено когато даваме лекарства на децата си. Зъбите на малките са най-уязвими към подобни влияния.

Източник: www.24chasa.bg

 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?