Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Избелване на зъби и бременност

Ако сте бременна и желаете да избелите зъбите си трябва да знаете няколко съвета за избелване по време на бременност и кърмене.

Все още не съществуват достатъчно тестове на употреба на избелващ гел по време на бременност. Докато тези тестове се извършат в широк мащаб, може би е най-добре да подходите с особено внимание и предпазливост към избелването. Производители на продукти за избелване на зъби най-общо не препоръчват употребата им по време на бременност по различни причини (най-често поради зъвеждане под отговорност).

Има някои по-нови технологии, които използват лазер за избелване на зъби и тези може би са по-безопасни от пероксидния гел. Ако сте бременна, би трябвало да се консултирате с личния си лекар и зъболекар преди да си направите избелване на зъбите.

Има няколко неща, които трябва да имате предвид във връзка с личната орална хигиена и бременност. Докато сте бременна, тялото ви е подложено на хормонални флуктуации. Променящите се нива на хормоните в тялото може да окаже влияние върху оралната хигиена както и върху много други области на здравето. По-специално, тези променящи се хормонални нива правят венците ви по-чувстчителни към плака. Ако сте бременна и вече имате заболяване на венците, бременността може да го засили. Особено важно е да поддържате добра лична орална хигиена.

Повишения кръвен ток в тялото често е причина за оток на венците. Това увеличава уязвимостта към заболяване на венците. Още повече, по време на бременност повечето жени имат кървене от венците, особено по време на миене на зъбите и употреба на конци за зъби. Може също да забележите, че устната лигавица продуцира повече слюнка по време на бременност.

Обаче, ако кърмите, избелването на зъби в този период е по-вероятно. Разбира се, бъдете внимателни, защото не съществува единно споразумение между зъболекарите относно избелването на зъби по време на кърмене. Избелващият гел съдържа пероксид, но бременността е толкова деликатен период и все още не е известно как тези субстанции влияят на бебето по време на бременност. Следователно, по-разумно би било да отложите тази процедура. И докато избелващите пасти за зъби не са много ефективни в избелването за зъбите като самостоятелен метод, можете безопасно да ги използвате докато сте бременна или кърмите.

Източник: www.cariesmedia.com
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?