Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Има ли правила в грижата за зъбите?

Всеки човек с елементарна лична хигиена мие зъбите си поне два пъти дневно. Дали това, обаче, се прави ефективно? Дали съществуват определени правила, които ще ни помогнат да се смеем по-често, без да се срамуваме от усмивката си? Оказва се, че изборът на четка не е просто да грабнеш първата от щанда, която ти привлече погледа, а после сутрин и вечер да изтъркваш на бързо зъбите си.
Преди всичко, добре е да знаете, че правилното почистване започва с външната страна, после вътрешната и накрая завършва с изтъркване на дъвкателната (горната) част на зъбите. От особено значение е миенето да продължава минимум 3 мин., за да може полезните съставки в пастата за зъби да проявят своето благотворно въздействие.
„Правилната" четка за зъби трябва да е с обла глава, която да не е по-дълга от 25-30 мм, Има хора, които са почитатели на четките с естествен косъм. Доказано е обаче, че естественият косъм притежава неприятното свойство да задържа влагата и да образува среда, благоприятна за размножаване на бактерии, А когато избирате четка за дете, е добре да знаете, че ще му е по-удобно с по-дебела дръжка при миенето на зъбките. Що се отнася до електрическите четки, те „спестяват" на по-мързеливите кръговите движения, а също така обозначават кога е приключило миенето. В световен мащаб са създадени модели, които дори подсказват кога притискате прекалено четката към зъбите и венците си. Изборът на паста зависи от състоянието на зъбите ви и съветите на личния ви стоматолог. Добре е да знаете, че тя може да предотврати или отложи образуването на зъбен камък, но не може да го премахне, когато вече съществува. Що се отнася до кариесите, стоматолозите съветват всяка вечер преди миене зъбите да се почистят с медицински конец. За съжаление все още не е измислено дълготрайно средство за освежаване на дъха. При наличието на здрави зъби, стоматологичните води за измиване на устата са най-доброто средство за тази цел. Ако при вас се наблюдава постоянно неприятен дъх, най-добре е да се обърнете към стоматолога си, тъй като най-честите причини за това неразположение са гниене на зъб, остатъци от храна или налепи по зъбите, пародонтит или стомашни проблеми.

Природата на помощ:
1. При неприятен дъх
Сутрин на гладно изсипете в устата си 1 с. л. нерафинирано слънчогледово олио. Жабурете в продължение на 10 мин., стараейки се олиото да мине хубаво между зъбите. След това изплюйте и изплакнете хубаво устата с вода. Почистете зъбите си с паста. Процедурата се повтаря всеки ден, като видимият резултат настъпва след около 3 седмици,
2. При болки в зъбите
Приготвя се отвара то мащерка, като листата се оставят да престоят във вряла вода за 20 мин. Запарката се жабури. Природното средство помага при пародонтит и гингивит.
3. За укрепване на кървящи венци
Народната медицина препоръчва дъвченето на лимонова кора. Това помага и срещу лош дъх и почистване на зъбите.
При възпаление на венците и пародонтоза: 1 с. л. босилек се залива с 200 мл вряла вода. Отварата престоява 20 мин. и се прецежда. Добавят се ч. л. оцет и щипка сол. Получената смес се жабури.
4. При лечение на афти
Направете отвара от лайка и всяка сутрин жабурете, докато преминат афтите в устната кухина.

Източник: www.dieti24.com
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?