Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
ТОДОРОВДЕН

Светецът, който основно почита Българската Православна Църква на ТОДОРОВДЕН е Св. Теодор Тирон (Теодор Амасейски)

Най-старата запазена до днес българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Преслав

Тодоровден – празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.
Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото.

На масата трябва да присъства коливо, т.е. да се свари пшеница с мед. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче“ или „копито“, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор. 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?