Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Седем храни за здрави зъби.

1. Сирене
Сиренето е с ниско съдържание на захар и киселина и високо съдържание на калций, което го прави добър избор. Но също така съдържа казеин, протеин, открит в млякото, което е особено полезно за подсилване повърхността на зъба
2. Целина.
Повечето сурови и пресни зеленчуци са добри за зъбите Ви, защото си с влакнести структури, които изискват дъвчене, което от своя страна причинява изобилие от слюнка. Целината определено е победител, защото се разпада на влакнести нишки, които естествено почистват зъбите.

3. Дъвки без захар
Няма да чуеш много положителни отзиви за заобикалящите ни изкуствени подсладители, но когато става въпрос за здравето на зъбите, има едно изключение: ксилитол. Тази анти-захар прави точно обратното на това, което може да направи захарта - храни бактериите, които водят до появата на кариеси и заболяване на венците. Освен това, дъвката механично премахва зъбната плака и бактериите от Вашите зъби.

4. Течаща вода
Флуорид играе важна роля за развитието и здравето на костите и зъбите, добавян е в питейната вода за да предотврати гниене. Той заздравява костите и емайла на зъбите.

5. Кисело мляко
Друг здравословен доставчик на казеин е киселото мляко, което съдържа калций и фосфати, които реминерализират зъбите.

6. Сусамово масло
Смята се че сусамовите семена намаляват плаката и помагат за реминерализиране на зъбния емайл. Метод за гаргара със сусамово масло, известно като "масло дърпа", е популярен в аюрведическата медицина.

7. Круши
Пресните плодове са още една добра възможност, защото както зеленчуците, имат влакнест характер, стимулиращ образуването на слюнка. Крушите в по-голяма степен неотрализират киселинният ефект върху зъбите в сравнение с други видове пресни плодове, включително банани, ябълки, мандарини, ананаси. Но концентрираният лепкав и сладък характер на сушени плодове ги направи „убийци“ на емайла.
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?