Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Анестезия в детската стоматология

Кое дете обича да ходи на зъболекар? Страшен човек с бяла маска и бормашина в ръка. В такава стресова ситуация, абсолютно нормалната реакция на детето са сълзите. Всяко отиване при зъболекаря е съпроводено от гневно избухване, което е почти невъзможно да бъде спряно.
Някои казват, че днес всички използват обща анестезия. Но се смята, че използването на упойка трябва да е само в краен случай. Или да бъдат добре проучени противопоказателите, да бъдат добре премислени възможните отрицателни последици, както и да се запознаят с различните етапи на процедурата .

Каква упойка се използва в детската стоматология?

Да започнем с това, какво представлява  упойката? В медицинската терминология се нарича анестезия – изкуствено предизвикано обратимо инхибиране (подтискане) на състоянието на централната нервна система, настъпва сън, загуба на съзнание, мускулна релаксация, забавени рефлекси и липса на чувствителност за болка. Или накратко казано – човек заспива много дълбок сън, в който не чувства абсолютно нищо. Такава процедура се извършва въз основа на индивидуалните характеристики на отделните пациенти. Детската стоматология, за разлика от обикновената, включва използването на повърхностна анестезия , което се извършва с помощта на маска. Процедура, която също изисква сериозна подготовка.

Сълзите – причина ли са за стоматологично лечение под обща анестезия?

Сълзите не са причина да се използва такъв сериозен вид анестезия.  Възможно е детето да е много емоционално и в такъв случай няколко добри думи са предостатъчни, за да го утешат. Хубаво е насреща да има опитен професионалист, който може да комуникира с деца в случай, че възникнат проблеми.  В повечето случаи, лекарите не искат да се занимават с капризите на децата и съветват родителите да „укротят“ своето дете. Не трябва да се поддавате на такива уговорки. Всяко лечение под обща анестезия е изключително сложна процедура и трябва да се прибегне към нея само в краен случай.

Кога не може да се лекуват зъбите под обща анестезия?

Прилагането на анестезия е строго забранено в остри инфекциозни заболявания, респираторни заболявания като астма, хроничен бронхит и пневмония, със силна хранително разтройство, с пиодерма, изразен рахит, сърдечна недостатъчност. Обща анестезия също така е противопоказна при деца претърпели скорошен остър инфаркт на миокарда, или ваксинация.

Как да подготвим детето си за анестезия?

Ако използването на обща анестезия е необходимо, трябва много старателно да се подготвите за тази процедура. Разпитайте колкото се може повече за болницата, в която вашето дете ще бъде третирано: стоматологията трябва да има лиценз за извършване на обща и локална анестезия, анестезиолог, оборудвана стая за реанимация и наблюдение. Преди анестезия е необходимо да се премине цялостен преглед на тялото : да се консултирате с общо практикуващ лекар, за да се преминат успешно поредица от тестове (за определяне на кръвната група, биохимичен анализ на кръвта, урина и хемостаза). Преди лечението, стомахът трябва да е празен, в противен случай съдържанието може да бъде изхвърлено.  Някои лекари препоръчват да не се поема храна цял ден, но към децата са по либерални: приемът на течности трябва да се прекрати 2 часа преди анестезия, а храната – в продължение на 6 часа.
 
Преди процедурата.

Преди всяка процедура децата трябва да приемат медикаменти. Преди началото на процедурата се прилагат аналгетици и лекарства, които блокират рефлексите, слюнкоотделянето и потенето. По време на лечението, трябва да има най-малко трима души: лекар, медицинска сестра и анестезиолог , който ще следи отблизо всяка промяна в състоянието на детето. Липса на болка и сънливост е качествен индикатор на процедурата.

Период за рехабилитация.

След операцията,  спазвайте стриктно указанията на лекаря. Изпълнявайте препоръките и ще намалите риска от нежелани ефекти, като болки в гърлото, болки в мускулите, объркване, замаяност, сърбеж, и загуба на дългосрочната памет. За детето ще бъде по-добре да остане в клиниката в продължение на няколко часа, защото винаги има риск от сериозни последици : пневмония , тромбоза, инсулт и дори сърдечен пристъп . В никакъв случай не се взимат самостоятелно лекарства след анестезия, освен ако те не са били договорени с доктора - някои от тях може да взаимодействат неблагоприятно с лекарства, използвани при анестезия. Храна се дава постепенно.

http://www.startsmile.ru/articles/411/60088/
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?