Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Отстраняване на млечни зъби

Падането на млечен зъб – събитие, което винаги е вълнувало децата и техните родители. Разбира се, много от нас си спомнят „варварските“ процедури по отстраняването им. Днес, в съвременната детска стоматология, млечен зъб може да се извади в уютна среда с любим анимационен филм. 

Защо са важни млечните зъби?

Когато детето навърши три години, корените на млечните зъби започват да се стопяват, да се клатят и това води до тяхната загуба. По този начин, на тяхно място поникват постоянните зъби. Този процес на подмяна на зъбите е съвсем естествен и в повечето случаи това става без усложнения и без да се изисква лекарска намеса.  Ролята на млечните зъби е много важна. Те помагат на постоянните зъби да пораснат правилно и да се подредят в устата. Освен това, те насърчават растежа и развитието на челюстта.

Ранно отстраняване на млечните зъби.

Ако едно дете загуби зъб по рано от останалите, то неговите „братя“ са склонни да заемат свободното пространство. В резултат на това, постоянните зъби поникват хаотично, което след време може да доведе до развитието на неправилна захапка при децата и нужда от дълго и сложно лечение. Други негативни последици са: намаляване на темповете на развитие на челюстта, което също води до деформация за съзъбието – за зъбите няма достатъчно място и те се събират един в друг. Ето защо, премахването на млечен зъб е процедура, изискваща опитните ръце на стоматолог.

Какво става, ако трябва преждевременно да се отстранят  млечни зъби?

Ако преждевременно се отстрани млечния зъб на детето, то е неизбежно използването на протези. Най-често това е подвижна плоча с един изкуствен зъб. Ако загубите са големи,  лекарите поставят венец от пластмаса или метал. Това е необходимо, за да се предотврати изместването на съзъбието.
Така постоянните зъби израстват на мястото си.

Какви умения се изискват при ваденето на млечен зъб?

Процедурата за отстраняването на млечните зъби изисква умение, тъй като има редица специфики, свързани със структурата на детските зъби.  Те имат  тънки стени, по-дълги корени от тези на постоянните. Анестезията се извършва в случаи на тежко възпаление.  Ако искате да премахнете люлеещ се зъб, не ви е нужно обезболяващо.

Как да извадим млечен зъб без помощта на лекар?

Ако процесът по премахването на млечното зъбче бъде успешно, намесата на лекар не е необходима. В този случай, зъбчето се изчаква да се разхлаби и да падне само.  Това е напълно естествен процес. За препоръчване е да се ядат твърди храни като ябълки, за да падне по – бързо. Ако, слез загубата на зъбчето венците кървят, прикрепете памучен тампон, напоен с разтвор от дезинфектант. Следете отблизо състоянието на зъбите и периодично ги почиствайте внимателно.

Как да премахнете зъб без да изплашите детето?


Това е много актуален въпрос.  Много е важно отношението и професионализма на стоматолога. Един добър специалист ще премахне зъба бързо и безболезнено. Родителите не трябва да показват страх, неувереност. Виждайки вашата суета, детето моментално ще реши, че предстои да се случи нещо наистина ужасно. Опитайте се да дадете за пример други плачещи деца, за да го накарате да се почувства по смело. Разбира се, вашето присъствие в кабинета е от съществено значение.

Млечните зъби играят важна роля във формирането на постоянното съзъбие. Премахвайте ги  преждевременно само в краен случай. Само родителите могат да предпазят децата си редовно, водейки ги на профилактични прегледи, както и спазването на добра устна хигиена.
 
 http://www.startsmile.ru
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?