Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Кореново (Ендодонстско) лечение на зъб

Ендодонтското лечение на зъб, по-известно като кореново лечение, е процедура, при която се премахва увредената пулпа на зъба, като кореновите канали биват разширени и запълнени, посредством химична обработка.
Две са основните причини, които могат да доведат до прилагане на кореново лечение, а именно: инфекция на пулпата или увреден коренов канал.

Най-често срещани симптоми, предвещаващи нуждата от провеждане на кореново лечение на зъб са:
•    болка по време на хранене или допир;
•    повишена чувствителност;
•    подуване около зъба;
•    обезцветяване на зъба;
•    счупване на зъба.

Продължителност и предимства на кореновото лечение на зъб

Кореновото лечение на зъб може да приключи успешно и само след едно посещение при стоматолог, но при някои зъби, като напр. тези, които имат повече или по-криви канали, то може да отнеме повече време.
След приключване на кореновото лечение, на зъба на пациента трябва да бъде поставена коронка или пломба. 

Успешното кореново лечение води до запазване на естествения зъб, заедно с неговите нормални дъвкателни способности и защитни свойства (излекуваният зъб ще предпазва останалите зъби от прекомерно износване или деформация). 

Зъбите, на които е проведено кореново лечение, обикновено издържат, колкото останалите естествени зъби. Така пациентът може да продължи да се радва на любимите си храни и напитки, без да се притеснява от последващи посещения в стоматологичния кабинет.
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?