Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Пиер Фошар-"бащата на съвременната стоматология"


Пиер Фошар (1678 - 1761) е френски лекар, посочван  като "баща на съвременната стоматология".  Той е известен с книгата си Le chirurgien dentiste (от френски - "Хирургът стоматолог"), издадена през 1728 г. В нея той описва основната устна анатомия и функциите, признаците и симптомите на устната патология, оперативни методи за премахване на кариеси и възстановяване на зъбите, пародонтоза, ортодонтия, подмяна на липсващи зъби и зъбни трансплантации. За книгата му се смята, че е първото пълно научно описание на стоматологията. Последователите на Фошар са продължавали да развиват знанията на съсловието в цяла Европа.

Ранни години

Фошар е роден в скромен дом в Saint Denis  де  Gastines . През 1693 той се присъединява към френската кралска флота на 15-годишна възраст , за голямо разочарование на семейството му , и попада под влиянието на Александър Потелерет (Alexander Poteleret,), майор хирург ,  прекарал значително време в изучаване заболяванията на зъбите и устата.
По време на тези пътувания, Фошар научил, че моряците, в своите дълги пътувания, страдали тежко от стоматологични заболявания, в частност от Scurvy (скорбут) . В крайна сметка Майор Потелерет  вдъхновява и  насърчава  ученикът си да чете и внимателно да изследва заключенията на своите предшественици в лечебното изкуство . Така Фошар изпълнява желанието на своя учител да разпространи знанията, които е научил в морето въз основа на реалната практика.

Живот като млад стоматолог

След като Фошер напуска флота ,  скоро се заселва в Анже (Angers), където практикува медицина в университета University Hospital. В Анже, той започва своето  революционно медицинско дело , което знаем днес - научна орална и лицево-челюстна хирургия. Фошер често описва себе си като " Chirurgien Dentiste " ( Хирург-зъболекар ) термин, много рядко използван  от зъболекарите през 17-ти век, които вадели зъбите вместо да ги лекуват.

Въпреки примитивните хирургически инструменти към края на 17-ти и началото на 18-ти век, Фошер е смятан за високо квалифициран хирург от своите колеги от Angers University Hospital. Той изобретил изумителни стоматологични инструменти , иззети и адаптирани от бижутери, бръснари и др. занаятчии, които биха се използвали в стоматологията.Фошер е пионер в зъбните протези,  отривайки много методи за заместване на извадени зъби. Той предлага заместители направени от издълбани блокове от слонова кост. Тези изкуствено направени зъби или зъбни части били точно толкова полезни, колкото естествените. Един от методите за закрепяне на зъбите един към друг е посредством восъчен конец или златна нишка. Пиер въвежда и стоматологичните скоби, откривайки възможността да коригира позицията на зъбите. Първоначално били изработени от злато.От Анже до Париж и революционната му книга

През 1716-1718 , Фошер  е вече известен. През това време той прекарва дълги периоди далеч от дома в изучаване и споделяне на медицинската си практика с други хирурзи в цяла Франция.
През 1718 г. се премества в Париж. По време на престоя си в Париж , Пиер осъзнава, че много медицински библиотеки нямат добри учебници по стоматология и че е необходима една енциклопедична книга, по която да се  преподава оралната хирургия. Така той взима решение да напише трактат като професионален зъболекар , въз основа на медицинската си опит. В продължение на много месеци, Фошер събира медицински изследователски книги, интервюира много стоматолози, преглежда своите лични дневници от времето прекарано в Анже, за да напише своя наръчник. Така през 1723 г., на 45 годишна възраст той завършва своят ръкопис за " Le Chirurgien Dentiste " . Редактираният ръкопис бива издаден през 1728 г. в два тома. Книгата е добре приета от Европейската медицинска общност, а разширеното издание на френски е публикувано през 1746. Немският превод излиза чак през 1773 г.

Доктор Пиер Фошер е пример за бъдещите стоматолози. Умира на 83 годишна възраст в Париж, Франция през 22 март 1761 година.

wikipedia

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?