Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Пародонтоза и бременност


Според едни от последните изследвания на Американската академия по пародонтология (ААП) и Европейска федерация по пародонтология (ЕФП), развитието на пародонтоза по време на бременност, може да доведе до различни нежелани последствия, като преждевременно раждане или раждане на бебе с прекалено ниско тегло.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) информира, че бебетата, родени 3 седмици преди термина, могат да развият различни респираторни, зрителни, слухови или храносмилателни заболявания. Сред дългосрочните здравословни проблеми, характерни за новородените с ниско тегло (под 2,5 кг), могат да се посочат забавените двигателни или социални умения, както и когнитивните увреждания.

ААП и ЕФП успокояват бременните жени с твърдението, че нехирургичните лечения на пародонтоза са напълно безопасни за бъдещите майки и техните деца. Ежедневното миене на зъбите, почистването с конец и яденето на твърди храни, могат значително да намалят риска от развитие на пародонтоза, съветват лекарите.

След развитието на кариес, пародонтозата е второто най-широко разпространено стоматологично заболяване. Най-честите причини за неговата поява са лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Първи признаци за развитие на пародонтоза са чувствителност, зачервяване, подуване, отдръпване или кървене на венците, лош дъх и загуба на зъби.

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?