Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Интересни факти

Трите вида страх от зъболекаря


Страхът от зъболекаря е един много голям проблем. Според статистиката, четири от пет души се страхуват от стоматолозите, а един на седем страда от фобия и не посещава стоматологични кабинети.
Експертите разделят страховете на три вида. -    Леко безпокойство, което възниква при първото ходене при зъболекар.
-    Страх, който се пробужда от асоциация с предишна неуспешна процедура или неквалифициран лекар.
-    Фобията – най-сериозният страх. Пациентите, страдащи от фобия, започват да се тресат от страх само при споменаване на стоматологично лечение.
Специалистите препоръчват, страдащите от стоматологични страхове да провеждат лечението си под различни видове упойки. В действителност, много от пациентите предпочитат да не си спомнят нищо за посещението си в стоматологичния кабинет.


Най-старите протези в света

Собственикът на най-старите протези в света е 89 годишния Елф Р. Самърсет, който използва протези направени през 1934 година. Според неговите изчисления протезите му са смлели около 75 000 порции най-разнообразна храна, 6300 хляба, 2.5 тона сирене , което е най-любимата му храна. Представител на „Рекордите на Гинес“ вече заяви, че ще бъде щастлив да улови на страниците си това явление като „най-дълголетните“ изкуствени зъби. Първият проблем на Елф идва миналата година, когато по време на вечеря, се отчупил един от кътниците му.

Най-безвредната процедура през Средновековието

Ако се намери човек, който не изпитва страх при посещение на зъболекар той ще бъде изложен в музей. Но ако разберете как преди векове са лекували зъби…вместо паника ще се усмихнете щастливо.
Най-безвредната процедура, за да се отървете от зъбобол е била предложена от немски учен преди около 400 години. По негово мнение, лунната светлина е изключително полезна за болни зъби, така че пациентите трябвало да седят с отворена уста в продължение на няколко часа с лице, обърнато към Луната.
Дали това помага – е отделен въпрос.
 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?