Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
За и против електрическите четки за зъби

Съвременните технологии позволяват да се правят най-различни иновации в нашето ежедневие. Появата на електрическата четка не е изненада за никой. Тя помага за по-лесното почистване на зъбите. Много хора са склонни да купуват електрически четки с надеждата , че тя ще им помогне по-лесно да направят усмивката си снежно бяла. Много често биват използват и от децата.
Електрическите четки за зъби могат да бъдат разделени на няколко вида: вибриращи, въртящи се, вибриращи с подвижни глави с въртящи се косъмчета.


Видове електрически четки

На всички видове електрически четки им е нужно електричество. За това се използват обикновени батерии или презареждащи се. Според механизма биват:
-    механични;
-    със звук;
-    с ултразвук.

Механичен тип електрическа четка за зъби е методът,  при който главата на четката извършва въртящи се движения. Бързината зависи от модела, но има и такива, които стигат и до 5-30000 оборота в минути. В допълнение, върху главата на четката има косъмчета, които се въртят във всички посоки. Механизмът, чрез който  електрическата четка за зъби работи със звук е благодарение на високо - честотен генератор, който произвежда звукови вълни. Те помагат да почистят повърхността на зъбите и да се премахнат микробите.

Ултразвуковата четка за зъби работи като звук. Под въздействието на ултразвук микробите се отлепват от повърхността на зъбите. Освен това, ултразвукът се разпространява на разстояние от 3 мм. от главата на четката, което помага за почистването на трудно достъпни места.
Положителни страни на употребата на електрическите четки за зъби

Безспорните плюсове на електрически четки за зъби включват факта, че напълно премахват меката плака. Разбира се, с обикновена четка, при правилно миене на зъбите,  може да се постигне същия ефект, но с помощта на електрическата, процесът е много по-лесен.
В допълнение, електрическите четки за зъби са популярни, благодарение на своята съвременност.

Отрицателни страни на употребата на електрическите четки за зъби

Най-напред, трябва да се отбележи, че тези четки са предназначени за хора със здрави венци и зъби. Освен това, дори и те трябва да мият зъбите си с електрическа четка през ден, редувайки с обикновена четка за зъби. В допълнение, те имат неблагоприятен  ефект  върху емайла – увеличава износването.
Също така не се препоръчва да се използва електрическа четка за зъби, когато имаме на лице зъбен камък. Факт е, че може да предизвика и влошаване на заболяванията на венците – гингивити и периодонтити. Ако все пак искате да си купите четка за зъби, се препоръчва да се проведе професионално почистване от стоматолог за отстраняване на зъбната плака.

Чрез закупуване на електрическа четка за зъби, вие трябва да сте наясно , че тя не може да замени конвенционалната четка. Освен това, трябва да бъдете много внимателни към противопоказанията. В противен случай, вместо със снежно - бяла усмивка ще се сдобиете с "букет“ от орални заболявания.

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?