Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Етапи в развитието на детския кариес

Определянето на наличие на кариес при децата е доста лесна процедура. Върху зъбите се появяват бели или кафяви петна, наблюдава се болезнена реакция към топло и студено. Когато тези първи симптоми на кариес се появят, сериозните проблеми не закъсняват. Ако не се вземат мерки, детето може да загуби няколко зъба, дори и цялото съзъбие.
Разбира се, на децата им е трудно да покажат какво не е наред със зъбките им. Признаци са нежелание да хранене или дъвчене само от едната страна. Затова, от ключово значение е родителите да насърчават посещенията при стоматолог.
Етапи в развитието на детския кариес.

Стоматолозите делят кариесите на няколко вида:
-    начален;
-    повърхностен;
-    среден;
-    дълбок.

Начален кариес

Началните кариеси могат да бъдат намерени много лесно – емайлирани бели петна се появяват в различни форми и размери, но на този етап процесите протичат безболезнено. Следва „развитие“ и първоначалните кариеси прогресират до по-тъмни петна, покафеняват и накрая стават черни.

Повърхностен кариес

При повърхностния кариес в началото няма болка. По-късно се появява болка от химични и физични дразнения – студено, топло, сладко и солено. В такъв случай, е необходимо появилата се кухина да бъде запълнена.

Среден кариес

Средният кариес засяга емайла и вътрешната тъкан на зъба, деструкцията преминава емайло-дентиновата граница. Болката в кариесната кухина се усилва. Към неприятните усещания за сладко, кисело и солено се добавя и болка от горещо и студено. В този случай, както и при повърхностните кариеси, е необходимо запечатване на кухината.

Дълбок кариес

При дълбокия кариес пулпата е отделена с тънък слой дентин. Ако на този етап не се предвиди лечение, разпадът на зъба може да се отрази на пулпата, а впоследствие и на корена. Затова, преди нещата да са станали много сериозни, болният задължително трябва да отиде на преглед при стоматолог.

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?