Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Полезни за зъбите бонбони?


Учени от германската лаборатория Organobalance GmbH създадоха полезни за зъбите бонбони. Екипът на Кристин Ланг твърди, че продуктът им успешно намалява нивата на „лошите“ бактерии в устната кухина, които водят до разлагане на зъбния емайл, оставяйки действащи само „добрите“ бактерии , участващи в разграждането на храната и усвояването на съдържащите се е нея вещества.

Като активна съставка в бонбоните учените слагат термично умъртвени пробиотични бактерии - Lactobacillus paracasei. Те се отделят в слюнката и се свързват със споменатия вече вреден вид бактерии - Streptococcus Mutans, пречейки им да се прикрепят към повърхността на зъбите. 

Пилотното изследване включва 60 субекта – 1/3 приемали бонбони, съдържащи 1 мг. L. paracasei , 1/3 – бонбони с 2 мг. L. Paracasei, а последната 1/3 била определена за контролна група и консумирала бонбони с подобен вкус, но не съдържащи от полезните бактерии. Всички участници в теста получили по 5 бонбона за 1.5 дни, като през това време не им било позволено да почистват зъбите си по какъвто и да е начин, както и да употребяват определени видове напитки (кафе, чай, вино) и пробиотични храни. 

След изтичането на пробния период, учените установили следните резултати:
•    При 75 % от участниците от първата група бил отбелязан значителен спад на нивото на Streptococcus Mutans.
•    При втората група било отчетено, че дори и след еднократна консумация от полезните бонбони, бил постигнат същия ефект.

Установено било и че не съдържащите захар бонбони стимулират слюнкоотделянето, което, от своя страна, оказва благоприятни последици за здравето на устната кухина. 
 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?