Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Зъбна плака
 
Зъбната плака, наричана още зъбен налеп е много тънка, пихтиеста ципа, която покрива зъбите през по-голямата част от денонощието. Състои се основно от микроорганизми. Освен тях, в състава на плаката влизат: олющени епителни клетки от устната лигавица, слюнка, сиалозахариди и др.
Зъбната плака не може да се види с просто око. Зъболекарите разполагат със специални багрила, с които могат да я оцветят.
Зъбната плака е много вредна за здравето на зъбите и устата.
Най-известната последица от нередовното почистване на зъбната плака са зъбните кариеси. Но много често зъбната плака става причина за далеч по-тежки и неприятни болести на зъбите и устата.Почистване на зъбната плака
Основните условия за успешно премахване на зъбната плака са:
•    редовно миене на зъбите, поне през 12 часа
•    старателно измиване на зъбите:
o    всяко миене трябва да продължава не по-малко от 5 минути
o    с четката трябва старателно да се изтриват всички достъпни повърхности на зъбите, включително дъвкателната и задната им повърхност, а не само предната
•    използване на четка с твърд косъм (но не при чувствителни зъби или заболявания на венците)
•    редовна подмяна на четката за зъби (поне през три месеца)
•    редовно почистване на междузъбните пространства с конец за почистване на зъбиВнимание!!!
Премахването на зъбната плака зависи основно от честотата и старанието, с които се почистват зъбите. Редовното, старателно изтриване на зъбите с четка успешно премахва зъбната плака, дори когато не се използва паста. Докато простото изплакване на устата с паста за зъби, без да се използва четка, слабо повлиява зъбната плака.
Безспорно най-добрият начин за премахване на зъбната плака, е използването на електрическа четка за зъби.
Стоматолозите са едни от най-добре информираните специалисти, които могат да предоставят експертна информация относно свойствата и качествата на различните четки, и пасти за зъби.
 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?