Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Връзката между устната хигиена и болестта на Алцхаймер

Учени от Университета в Централен Ланкашир (Великобритания) откриха зависимост между лошата устна хигиена и развитието на болестта на Алцхаймер. Проучванията установили, че в мозъците на пациенти с дименция се съдържат бактериите Porphyromonas gingivalis, които обикновено се свързват с развитието на хроничната пародонтоза (заболяване на венците).

Porphyromonas gingivalis обитават зъбните кухини и навлизат в кръвообращението посредством различни ежедневни дейности, като дъвчене, хранене, миене на зъби или провеждане на инвазивни дентални процедури.

Всяко попадане на бактерията в мозъка задейства отговор от страна на имунната система. Това пък води до освобождаване на химикали, които оказват смъртоносно влияние върху невроните. Именно с тяхното намаляване се свързва появата на типични за болестта на Алцхаймер симптоми като объркване и влошена памет.

Изследователите смятат да продължат работата си в насока, която ще определи дали Porphyromonas gingivalis могат да бъдат използвани за създаването на кръвен тест, който да предсказва развитието на болестта на Алцхаймер при рискови пациенти.

„За разлика от предишните изследвания показват връзка между развитието на дименция и други бактерии и вируси, като херпес симплекс тип 1, това нова проучване показва възможна връзка между заболяванията на зъбите и индивидите, които са податливи към развитие на болестта на Алцхаймер, ако са изложени на подходящите въздействия.“, допълва проф. Джон Крийн, виден специалист-стоматолог от Университета в Централен Ланкашир.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Снимка: Wikipedia

 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?