Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Грижи за устната хигиена на детето

В предишната статия „Кога да заведем детето за пръв път на стоматолог?“ говорихме за нуждата от ранен стоматологичен преглед на детето. Днес ще дадем няколко съвета за това как родителите могат да подпомогнат устната хигиена на своите деца, предотвратявайки до голяма степен, развитието на бъдещи дентални заболявания.

Много е важно тези грижи да започнат възможно най-рано, дори преди самото раждане. Колкото и странно да звучи, това е истина. Стоматолозите, например, предупреждават за вредното влияние на широкоразпространения антибиотик тетрациклин, чийто прием води до обезцветяване на зъбите. Затова, той не бива да бъде употребяван от кърмещи майки или жени, намиращи се в последната половина на бременността си.

Първите зъби на децата се появяват около шестия месец, но това не означава, че родителите не трябва да полагат грижи за оралното им здраве и преди това. Ето няколко насоки, които могат да улеснят този процес:

•    Не приспивайте бебето си с биберон, в който има течност, различна от вода. Към 12-14 месец започнете на приучавате детето да използва други съдове за прием на течности.
•    Залъгалките на бебето не бива да бъдат потапяни в захар или в течности,  съдържащи захар.
•    Храната на бебето не трябва да съдържа захар.
•    Почиствайте венците на бебето дори и преди появата на първите зъбки. За целта, можете да използвате мека влажна кърпа.

След израстването на първите зъбки, имайте предвид следните неща:

•    Не забравяйте да миете зъбите на детето си по два пъти на ден. Най-подходящи за четки с полирани найлонови косъмчета. Можете допълнително да омекотите четката, като я държите потопена в топла вода за няколко минути.
•    Започнете са използвате паста за зъби, съдържаща флуорид, когато детето ви е на 2 годинки. Запомнете, че трябва да използвате много малко количество от пастата за зъби, тъй като малките деца често я поглъщат.
•    Разстоянията между зъбите почиствайте с конец, веднъж на ден.
•    Обърнете се към педиатъра или стоматолога си за информация относно приема на флуорид. Ако водата, която пие детето ви не съдържа флуорид или поне не в достатъчни количества, може да се наложи лечение или прием на добавки.
•    Позволете на детето си само да измие зъбите си. Но след това, задължително повторете процедурата. По-голямата част от децата се научават как да го правят правилно едва около осмата си година.

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?