Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Как да предотвратим болезнената чувствителност на зъбите?

Освен че е неприятен и болезнен синдром, чувствителността на зъбите (хиперестезия) е и признак за това, че в устната кухина на потърпевшия нещо не е наред. Затова, възможно най-скоро, той трябва да предприеме мерки за увеличаване на киселинността в тази среда.

Препоръчителна е употребата на специална паста за зъби, но трябва да се има предвид, че тя е само временно решение на проблема. Нужно е да бъдат предприети действия, които да подсигурят дългосрочното отстраняване на денталното заболяване. За целта, пациентът трябва да обърне внимание на хранителните си навици, начина си на живот и цялостно си здравословно състояние:

•    Междинните хранения трябва да се състоят от храни, несъдържащи захар, но с високо съдържание на калций. Идеални за целта са киселото мляко, прясното мляко, сиренето и различните видове ядки.

•    Приемът на вода трябва да е съобразен с възрастта и пола, като трябва да се ограничи консумация на кофеинови напитки, които действат диуретично и водят до загуба на течности.

•    Някои лекарства, като тези за високо кръвно налягане, водят до чувство за сухота в устата. Ако не е възможна смяната им с лекарства без този страничен ефект, пациентът трябва да пие големи количества вода. Неприятните синдроми могат да бъдат редуцирани и чрез дъвчене на дъвки (без захар) и използване на вода за уста, съдържаща флуорид.

•    Употребата на електролитни напитки може да доведе до прекалено завишаване на киселинността в устната кухина. Този ефект може да бъде неутрализиран с поддържането на добра хидратация на организма. Тя трябва да бъде подсигурена преди, по време и след усилени физически натоварвания.

•    Силно препоръчителна е употребата на мека четка за зъби и слабо абразивна паста за зъби (тук задължително изключваме всички избелващи пасти за зъби) с високо съдържание на флуорид - особено при лица, предразположени към заболяването, дължаща се на медицински проблеми.

 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?