Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Бурната търговия на уличните зъболекарите в Пакистан

Повече от 13 хиляди незаконни, неквалифицирани зъболекари седят по тротоарите на Пакистан, предоставяйки услуги на хора, които не могат да си позволят здравеопазване.
Последни доклади сочат, че 78% от пакистанците не разполагат с достъп до основни здравни заведения, а частните медицински грижи са непосилни за повечето.

Маргинални групи

Норудин седи на  мост с изглед към стар железен път с мръсни алеи. До него, върху  захабена покривка , лежат ръждясала бормашина, неетикетирана бутилка, пълна с мътна течност и зъби. Зъби подредени в редици и редове под зацапани стъкла за избор на клиента.

Това е стоматологичната клиника на Норудин вече 20 години. Той предлага бързо „решение на стоматологичния проблем“ директно на улицата, въпреки че няма квалификация за извършване на тези услуги. Неговите пациенти не могат да се оплачат.  
В скорошен доклад в медицинското списание The Lancet се подчертава фактът, че Пакистан няма  система за здравно осигуряване, ето защо пакистанците  плащат сами разходите за здравето си.  
При липсата на последователна политика в общественото здраве, правителството се бори да осигури дори най-основните медицински медикаменти  за  маргиналните  групи от хора  
За тези, които са на границата на оцеляването, нарастващите разходи за живот, означават, че грижата за зъбите е недостъпен лукс.
В резултат на това, импровизирани крайпътни медицински „клиники“  се превръщат в процъфтяващ бизнес.

Разрастващата се  пропаст

Съюзът на зъболекарите в Пакистан  оповестява , че крайпътните зъболекари работят в страничните улици и улички на повечето малки и големи градове.
Властите са започнали няколко акции срещу незаконните улично-практикуващи лекари, така че те често вземат своите портативни „медицински клиники“ и ги създават другаде. Има много бедни селища и гета, където техните услуги са единствените „добре дошли“.

„Ако си богат и важен отиваш при чужд квалифициран  лекар – казва Норудин. Аз съм доктор на бедните и съм всичко , което те имат.“

Междувременно, нарастващата пропаст между богатите и бедните в Пакистан може да се отрази  в ултра-модерната  стоматологична клиника д-р Рехман в лъскавата столица Исламабад. Отвътре стените са украсени с постмодерни произведения на изкуството, атмосферата е спокойна  с лека класическа музика, а работата на зъболекарите е едва доловима.  Клиниката на д-р Рехман предлага най-модерните стоматологични услуги - за тези, които могат да си ги позволят.  Едно единствено зъбно полиране може да струва повече от $ 200 - докато почти една трета от населението живее под прага на бедността.

Претъпканата  чакалня с пациенти, носещи чанти  Gucci със скъпи на вид обувки  показва, че за богатите и известните на Пакистан парите не са проблем за постигане на перфектната усмивка.
"Хората, които могат да си позволят нашето лечение ще получат само най- доброто, функционалност и козметика, ние ще направим всичко перфектно“, казва д-р Рехман. "Нали това е, което всеки иска, да бъде перфектен."

Професионални зъболекари твърдят, че причината за увеличаване на стоматологични разходи е вноса на оборудване и персонални грижи - таксите трябва да бъдат високи.

Един специализиран зъболекарски стол тук струва колкото луксозен автомобил. А има изобилие от луксозни автомобили, паркирани пред клиниката на д-р Рехман .

Сериозни инфекции

Експерти твърдят, че използването на нечисто оборудване върху  десетки пациенти може да доведе до хепатит и сериозни инфекции, но тези, които идват тук, са движени от болката и отчаяно се нуждаят нещо, което да ги облекчи – независимо на каква цена.  
Уличните  зъболекари са единственият вариант за хора, които  продават зеленчуци, за да издържат шест членното си семейство.  А  държавните болници  предлагат безплатно лечение, но услугите  и достъпност са ограничени за нормалните хора.


Източник: www.bbc.com
 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?