Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Колко захар да приемаме на ден?

Световната здравна организация  (СЗО) предлага да се намали наполовина препоръчаният дневен прием на захар до 5% от общите дневни калории , за справяне с проблемите на общественото здраве , като затлъстяване и денталните проблеми. През последните години е налице нарастваща загриженост по отношение на консумацията на захари, които се добавят към храни от производители - като глюкоза , фруктоза и захароза.


Световната здравна организация ( СЗО) изказва загрижеността си, че консумацията на тези  захари може да доведе до това хората да приемат по-малко храни, които съдържат  "достатъчно хранителна калории " и ще доведе до  увеличаване на общия дневен калориен прием.

В САЩ , консумацията на подсладени напитки е висока. Данните от National Health и Nutrition  показват , че 50 % от населението консумират подсладени напитки всеки ден , а 5% си набавят най-малко 567 кал. от сладки напитки всеки ден - еквивалент на четири кутии от кока-кола .

СЗО казват, че консумация на свободни захари , особено на подсладени напитки, може да доведе до нездравословен начин на хранене , наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Medical News наскоро съобщи на проучване, което показва, че хората, които консумират големи количества захар, могат да бъдат изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания , докато други изследвания са свързани , че  високата консумация на захар води до  диабет тип 2 .

СЗО са загрижени и за това как консумацията на „свободни“ захари допринася за разпространението на стоматологичните заболявания. Последните данни сочат, че в световен мащаб 60-90 % от децата в училищна възраст и почти 100% от възрастните имат кариеси.

През 2002 г. СЗО излизат с предложение дневният прием  на „свободни захари“ да се ограничи до 10 %  от общия прием на енергия всеки ден. В новите проекти насоките са същите, но се и допълва, че колкото по-малък е процента , толкова по-добре за здравето ни. 5% са еквивалент на 6 чаени лъжички  за възрастен при нормален индекс на телесна маса.

Миналата година от Medical News отчитат в изследване в Обединеното кралство, че въвеждането на данък върху подсладените напитки с 20% може да помогне за намаляване на наднорменото тегло .


 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?