Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Ерозията на зъбите причинена от газираните напитки остава за цял живот

Приемането на диетични газирани напитки, наистина намалява дневния прием на калории, но когато става въпрос за ерозия на емайла на зъбите, проблемът вече не се състои в това.  През последните 25 години се наблюдава увеличаване на броя на пациентите с ерозия на зъбния емайл. Веднъж разрушен, защитният слой на зъба не може да се възстанови и остава за цял живот.
Преди това заболяване се е срещало рядко. В днешно време разпространението е доста по- широко. Голяма част от младите пият значителни количества газирани напитки и не е никаква изненада, че са се увеличили случаите на този стоматологичен проблем.

Горещите и студени напитки, дори студеният въздух, могат да достигнат до нерва на зъба и да причинят болка. В зависимост от количеството и честотата на приема, процесът на ерозия може да се предотврати.

Фосфорната и лимонената киселина, съдържащи се в състава на много от популярните газирани напитки, включително и диетичните, променят pH баланса в устата и това може да предизвика ерозия с течение на времето. Тя е по-вредна дори от кариесите, защото щетите причиняват чувствителност на зъбите . „Ако в един зъб има кухина, то зъболекарят може да я запълни, но ако един зъб стане чувствителен – вече нищо не може да се направи“ – твърдят специалистите. Някои пациенти споделят, че през зимата стоят със затворена уста, защото студеният въздух им причинява болка. Значителен брой научни проучвания показват връзката между консумацията на газирани напитки с ерозията на емайла и кариесите.

Затова е много важно да се съобразявате с това какво пиете и дори какво ядете. Разбира се, винаги може да сложите коронки на всичките си зъби, но това е крайно ненужно и доста скъпо решение.
Най-добре е изобщо да не се приемат газирани напитки, но все пак, ако толкова ги обичате, ето няколко съвета:
- Ограничете консумацията на газирани напитки по време на хранене.
- Не пийте газирани напитки през целия ден.
- Измийте си зъбите след употребата на газирани напитки.
- Ако измиването на зъбите е невъзможно – изплакнете ги с вода.
- Дъвчете дъвка без захар или още по-добре, дъвка, съдържаща ксилитол.
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?