Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Да измиете зъбите си за 6 секунди. Възможно ли е това?

Екип от лекари по дентална медицина са създали иновативна четка за зъби,  с която можете да почистите зъбите си за по-малко от шест секунди.
Производителят е Blizzident и използва дентални скенери и изключително чувствителен 3D принтер, за да създаде четка за зъби, състояща се от около 400 меки косъмчета. Производителите са на мнение, че иновацията ще помогне за отстраняване на „обичайните грешки“, които хората допускат при миенето на зъби. Но експертите твърдят, че са нужни още проучвания.
Освен това технологията е доста скъпа.  За първата четка, която трябва да се смени след година, клиентът ще плати сумата от 299 евро. Старите могат да бъдат реконструирани за по-малко от 100 евро – казват от компанията. Причината за невероятната скорост е фактът, че всички зъби се мият едновременно.

Продуктът е създаден така, че да достига до най-недостъпните места, без да ви кара да се замисляте.
Повечето хора, разбира се, смятат, че обикновената четка за зъби е съвсем подходяща и няма нужда от иновации. Опитите за преосмисляне на дизайна обаче не са малко. Един скорошен пример за това е бивш ученик от училището за визуални изкуства в Ню Йорк, вдъхновен от традиционната „клонка за почистване на зъби“ използвана в Близкия изток и части от Азия.

Пръчката е от дървото Salvadora persica. Малка част от нея се отхапва при всяко използване, така че да се покажат нови и свежи влакна.
(вижте повече за „клонката“ на:  http://www.bgdent.eu/en/news/actual-news/42.html?Itemid=1

Разсъждавайки върху концепцията на Blizzident, професор Damien Walmsley, научен съветник в „Тhe British Dental Association казва, че главният приоритет винаги трябва да е безопасността. „Това е техника, с която ще миете зъбите си – тя трябва да е проверена и напълно безопасна. „Необичайните неща изискват по-различен подход“ казва той.

Източник: BBC
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?