Избор на език
БългарскиБългарски  
Search
Строеж на зъба

На зъба ясно се различават три добре обособени части:
•    коронка (на латински: calix dentis) - намира се над венеца;
•    шийка (на латински: collum dentis) - покрита от венеца;
•    корени (на латински: radix dentis) - могат да бъдат един или няколко; разполагат се в съответстващо легло, в челюстните кости.
Зъбът е изграден от:
•    емайл (на латински: enamelum)
•    дентин (на латински: dentinum)
•    зъбна пулпа (на латински: pulpa)
•    зъбен цимент (на латински: cementum)

Емайлът е най-твърдото и най-високо минерализираното вещество в човешкото тяло и една от главните тъкани в състава на зъба, заедно с дентина, зъбния цимент и зъбната пулпа. Той е видим и е подкрепен от скрития под него дентин. 96% от емайла е съставен от минерали, а останалите 4% от вода и органични вещества.
Нормалният цвят на емайла варира от светло-жълт до сивкаво-бял. По ръба на зъбите, където няма дентин под емайла, цветът му понякога има син нюанс. Тъй като емайлът е полупрозрачен, цветът на дентина и на което и да е лекарствено вещество под него оказват силно влияние върху външния вида на зъба. Емайлът варира в дебелина на повърхността на зъба и е често най-плътен на върха на коронката, около 2.5 мм и е най-тънък на границата, която се нарича циментоемайлна връзка (ЦЕВ).

Дентинът
е вещество между емайла или зъбния цимент и пулпената кухина. Той е покрит от одонтобластите на зъбната пулпа. Образуването на дентина е известно като дентогенеза. Порестото вещество с жълт оттенък е съставено от 70% неорганични материи, 20% органични вещества и 10% вода от теглото му. Тъй като е по-мек от емайла, разрушава се по-бързо и е обект на тежки рани (кухини),ако не се лекува правилно, но дентинът още служи като защитен слой и поддържа коронката на зъба.Дентинът е минерализирана съединителна тъкан с органично междуклетъчно вещество от калогенни белтъчини. Дентинът има микроскопични каналчета, наречени зъбни тубули (тръбички), които са лъчево разположени в дентина и започват от зъбната пулпа до външната граница зъбен цимент или емайл. Диаметърът на тези тубули варира от 2.5 μm близо до зъбната пулпа до 1.2 μm в средната част и 900 nm близо до дентино-емайлната връзка. Въпреки че те имат мънички странични рзклонения, тубулите не се пресичат една друга. Тяхната дължина зависи от радиуса на зъба.

Зъбната пулпа е в централната част на зъба, изпълнена с мека съединителна тъкан. Тази тъкан съдържа кръвоносни съдове и нерви, които навлизат в зъба от дупката на върха на корена. На границата между дентина и пулпата са одонтобластите, които поставят началото на дентина. Други клетки в пулпата са фибробластите, преодонтобластите, макрофагии Те лимфоцити. Пулпата е и разпространено да се нарича "нервът" на зъба.

Зъбния цимент е специализирана костна субстанция покриваща корена на зъба. Той е приблизително 45% неорганични вещества, 33% органични вещества(главно калоген) и 22% вода. Зъбният цимет е от циментобласти вътре в корена на зъба и е най-дебел при върха на корена. Оцветяването му е жълтеникаво и е по-мек и от дентина, и от емайла. Основната роля на зъбния цимент е да служи като среда,за който перидонталните връзки да се прикрепят за зъба за стабилност.При съединяването на зъбния емайл с зъбния цимент,зъбния цимент е неклетъчен поради липсата на клетъчни съставки,и този неклетъчен тип покрива най-малко 2/3 от корена.По проникаемия зъбен цимент,клетъчния,покрива около 1/3 от върха на корена.

 
Poll
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?