Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Colgate владее Facebook и YouTube , докато Oral-B взема попечителство над Twitter

Казват, че една ябълка на ден държи докторите на разстояние, а миенето на зъби два пъти на ден – държи зъболекарите на разстояние. И това е причината поради която индустрията за паста за зъби в Индия е изчислена на 750 крора (крорът е мерна единица за милион в Индия, 1 крок е равно на 10 милиона). Може да имате мента, сол или флоур във вашата паста за зъби, дори да имате отделна с вкус на дъвки, за децата в къщи, млади и стари, но не можете да игнорирате факта , че пастата за зъби е първото нещо, което целувате за добро утро….и ако не го направите…оххх! Гигантите в индустрията са Oral-B, Colgate, Pepsodent и Close-Up. Марки като  Sensodyne, Dabur (Meswak, Promise, Dabur Red) или Vicco  също имат значителна част от пазарния дял, която не може да бъде игнорирана. Но тяхното присъствие в социалните мрежи е почти незабележимо и може да бъде наречено „зачатъчно“.

Нека се върнем обратно към сутрешните занимания. Нещата, които правите след като измиете зъбите си, вероятно са да проверите пощата и профила си във Facebook. Тези марки (брандове) очевидно обръщат това ваше занимание в своя полза. Facebook е основната социална мрежа в която всички брандове  представят своите визии и да я използват е нещо съвсем нормално за тях.

Оценката Unmetric е първият сектор създаван някога за оценка на съществуващи марки, която съчетава в себе си количествени и качествени показатели, за да класира марката спрямо нейните конкуренти. Colgate с текущата промоция на тяхната Visible White паста за зъби оглавява класацията с най-висок резултат от 38 за периода 15 май – 15 юли 2013 година.
 


Анализ на марките в Facebook

По отношение нарастването на „фенове“ във Facebook, Колгейт е с една глава пред другите. Интересно е да се отбележи, че докато по-голяма част от феновете на всички марки са предимно мъже. (,)  Pepsodent имат перфектното съотношение 50:50. Дори по отношение на възраст, по-голямата част от феновете на Pepsodent са на средна възраст и дори по-малък процент от техните фенове са над 60, като 95% от феновете на всички други марки са под 30-годишна възраст.


 
Facebook се използва предимно да подканва хората да „харесват“, „коментират“ и „споделят“ съдържание. Въпреки, че публикува по-малко неща от Pepsodent и Oral-B, Colgate успява да се впише по-добре сред феновете си следван от Close-Up.

Много от марките използват занимателно ориентирани постове. Освен това, Колгейт публикува много за Sonam Kapoor (тяхната представителка за Visible White паста за зъби). Close-up присъства в много от Боливудските продукции. Pepsodent използват своите “Tales We Tell Our Kids” ( Историите, които разказваме на нашите деца), серии от анимации и други неща за детската аудитория (вероятно за да привлече вниманието на родителите, които харесвайки страницата, повишават демографските резултати, и Oral- B , които създадоха изключително съдържание , за да промотират своите Twitter Hashtags, „домашни зъболекари“ и основни грижи за устната хигиена.
 


Говорейки за постове, тези марки публикуват съдържание денонощно. Да имаш интересна публикация е едно, да намериш най-подходящото време за публикуването, за да могат феновете ти да го прочетат – съвсем друго. Всички брандове имат много строги планове за това. Те са активни 9-9, и привечер. Тази комбинация от добро съдържание и дефинирането на перфектният момент за публикуване, е част от една силна социална стратегия.


 

Анализ на марките в Twitter

Colgate е напълно победена от Oral- B в  Twitter. В действителност Colgate нямат дори унифицирано потребителско име, разделени са между имената на два техни продукта - MaxFresh и Plax Mouthwash. Не само, че Oral- B имат повече последователи, но и са израстнали с почти 60%.


 
Докато Twitter страницата на Pepsodent събира „кибер прах“ и е рядко използвана, а Colgate и Close-U  остават в застой със забавен растеж, то Oral- B „туитва“ по 9 пъти на ден и събира над 580 „туитове“ в срок от 2 месеца. 41% от техните постове са били коментирани като средното време за публикуване на отговор е малко повече от час и половина. Техният успех вероятно се дължи на промоционалния продукт Pro health паста за зъби, скоро пуснат на пазара.


 
Анализи на марките в YouTubе

Статистиките се променят отново, когато става въпрос за YouTube. Медията е доста по-малко използвана от социалните мрежи. Най-много съдържание в нея качват телевизионните рекламодатели. За съжаление Close Up не разполага с YouTube канал.
Colgate има най-много гледания, следвана от Pepsodent докато Oral-B има най-много абонати.


 
Colgate има най-много качени клипове, също така е и единственият, качил нови през периода на протичане на анализа ни. Значителна част от качените видеа са истории на потребители.


 
За обобщение можем да добавим:
Colgate изглежда е овладял и Facebook и YouTube , докато Oral-B е взел превъзходство в Twitter. Въпреки сходството в техните продукти, както и силно наситеният пазар, тези марки са успели да се позиционират по уникален начин в социалното пространство.
Докато традиционните медии все още са ключ към успеха за много брандове, силата на социалните медии остава латентна и в очакване на новите категории да се заемат с нея. С прости , но мощни стратегии, марките могат да увеличат потребителския си обхват и може дори да им помогнем за въвеждането на подобрения на продуктите с даване на клиентски идеи.
Докато марките се гмуркат дълбоко в социалните медии, време е аз да покажа моите перлено бели зъби и да кажа ‘Cheeeese’!


Източник:
http://www.business2community.com/social-media/colgate-masters-both-facebook-and-youtube-while-oral-b-takes-custody-over-twitter-unmetric-report-0564273#!yRqJA
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?