Choose language
EnglishEnglish  
Търсене в сайта
Един от най-важните елементи за зъбния емайл - Флуор (f)

Флуорът е свързан основно с развитието на зъбите, формирането на дентина и зъбния емайл. В зъбите концентрацията му достига до 250-550 мг/кг. Значително е количеството му и в костното вещество – 200-500 мг/кг. В мускулите той е по-слабо проявен – 2-3 мг/кг.
Флуорът има голямо значение за здравите зъби на индивида. Отлагането му в зъбния емайл става основно в детска възраст, когато се образуват и оформят постоянните зъби.
Основен източник на флуор е питейната вода, която съдържа средно около 1мг F на литър. От водата човек получава 1-1,5 мг флуор на ден.
Този олигоелемент се съдържа и в някои храни, но по принцип  съдържанието му е ниско. Източник на флуор са рибата, месото, черния дроб, ядковите плодове, брашнените изделия.
Недостигът на флуор води до поражения на зъбите, развиване на кариеси. Често зъбите са лесно ронливи.
Флуорът няма пряко участие по отношение на тренировъчния процес на билдерите, но е важен за тяхното цялостно здравословно състояние, тъй като зъбите са част от цялостната храносмилателна система и трябва да се поддържат в отлично състояние. Не случайно зъбният кариес се определя като мултифакторно заболяване, което оказва влияние на целия организъм, особено когато не се поддържа добра хигиена на устната кухина и не се провежда своевременно лечение.

Пренасищането с флуор също не е желателно, защото се развива флуороза, която се изразява в жълтокафяво обагряне на зъбите. Налице са предпоставки за развитие на артрит и остеопороза, тъй като се нарушава калциево-фосфорната обмяна в организма, в резултат на което костите стават крехки и чупливи. Съвременни изследвания доказват, че флуоридите са канцерогенни и могат да увредя на генно ниво клетката, в която влизат. Високите концентрации флуорид пречат за нормалното протичане на ензимните процеси и предизвикват нарушения в метаболизма.
Съдържанието на флуор в минералните води се контролира именно поради важността на този олигоелемент за цялостното здравословно състояние на индивида.
 
Източник: www.prodental.bg
 
Анкета
Кое за Вас е по-важно при избора на зъболекар?